Hořčice v kuchyni

Hořčice je odedávna nedílnou součástí vytříbené gastronomie. Obohacuje chuť pokrmů a dodává jí říz. Perfektně se hodí k masu i uzeninám, korunuje chuť omáček i salátových zálivek. Je oblíbenou součástí pomazánek, dipů a dresinků. Při vaření jsou kvalitní ingredience vždy základem perfektního výsledku. Dokladem toho, že hořčice Bornier patří k těm nejlepším, je její tradice – v kuchyni slouží milovníkům dobrého jídla již 200 let.

Obohaťte i vy s její pomocí svůj jídelníček a pochutnejte si na zajímavých „hořčičných“ delikatesách podle receptů, které jsme pro vás připravili.

Pečené jehněčí kotletky s koriandrovou tapenádou a mátovou omáčkou

« zpět na recepty

INGREDIENCE:

4 porce

600 g jehněčích kotletek 
panenský olivový olej
mořská sůl
drcený pepř
rozmarýn

Tapenáda

4 plátky toustového chleba
10 g parmazánu
1 lžička dijonské hořčice Bornier
panenský olivový olej
mořská sůl
koriandr

Omáčka

150 ml omáčky demi-glace
½ lžičky javorového sirupu Steeves Maples
1 lžička dijonské hořčice Bornier
limetková šťáva
mořská sůl
drcený pepř
máta

POSTUP:

Očištěné jehněčí kotletky v celku opepříme, potřeme olivovým olejem, přidáme snítku rozmarýnu a necháme odležet v chladničce alespoň přes noc, nejlépe 24 hodin.
Druhý den kotletky osolíme a necháme 30 minut odpočinout. Kotletky opékáme na rozpálené pánvi s olivovým olejem z každé strany 2 až 3 minuty. Přendáme na plech s mřížkou a dáme do trouby na 60 stupňů. Dopékáme 3 až 4 hodiny – podle toho, jak jsou kotletky vysoké.

Toustový chléb zbavíme kůrky a společně s koriandrem, olivovým olejem, dijonskou hořčicí a parmazánem vložíme do mixéru. Rozmixujeme do hladké tapenády. Podle chuti dosolíme.

Hotovou tapenádu natřeme na vrchní stranu dopečených kotletek a nakrájíme jednotlivé porce.

Demi-glace přivedeme k varu, přidáme dijonskou hořčici, javorový sirup, kapku limetkové šťávy a společně 2 minuty povaříme. Ochutíme solí, pepřem a přimícháme mátu nasekanou nahrubo.

Podáváme se zapečenými brambory.

« zpět na recepty

POUŽITÁ HOŘČICE:

Dijonská hořčice Bornier