Hořčice v kuchyni

Hořčice je odedávna nedílnou součástí vytříbené gastronomie. Obohacuje chuť pokrmů a dodává jí říz. Perfektně se hodí k masu i uzeninám, korunuje chuť omáček i salátových zálivek. Je oblíbenou součástí pomazánek, dipů a dresinků. Při vaření jsou kvalitní ingredience vždy základem perfektního výsledku. Dokladem toho, že hořčice Bornier patří k těm nejlepším, je její tradice – v kuchyni slouží milovníkům dobrého jídla již 200 let.

Obohaťte i vy s její pomocí svůj jídelníček a pochutnejte si na zajímavých „hořčičných“ delikatesách podle receptů, které jsme pro vás připravili.

Pečená kýta ze selete s paprikovou tapenádou, špenátovou kaší a hořčicovou omáčkou

« zpět na recepty

INGREDIENCE:

4 porce

600 g kýty ze selete
panenský olivový olej
mořská sůl
drcený pepř
rozmarýn

Tapenáda

100 g sterilovaných pečených paprik
4 plátky toustového chleba
10 g parmazánu
1 lžička hrubozrnné hořčice Bornier
panenský olivový olej
mořská sůl

Kaše

400 g brambor
100 ml 31% smetany
50 g másla
20 g baby špenátu
mořská sůl

POSTUP:

Očištěnou a vykostěnou kýtu ze selete v celku opepříme, potřeme olivovým olejem, přidáme snítku rozmarýnu a necháme přes noc odležet v chladničce.

Kýtu osolíme, necháme 30 minut odpočinout a opékáme z každé strany 2 až 3 minuty na rozpálené pánvi s olivovým olejem. Přendáme na plech s mřížkou a pečeme v troubě předehřáté na 130 °C 2 až 3 hodiny – podle toho, jak je kýta vysoká.

Toustový chléb zbavíme kůrky, společně s paprikami, olivovým olejem, hrubozrnnou hořčicí a parmazánem vložíme do mixéru a rozmixujeme do hladké tapenády. Podle chuti dosolíme.

Hotovou tapenádu natřeme na vrchní stranu dopečené kýty a nakrájíme ji na plátky.

Listy čerstvého baby špenátu rozmixujeme s trochou smetany. Uvařené brambory vyšleháme se zbylou smetanou, máslem a rozmixovaným špenátem. Osolíme podle chuti.

« zpět na recepty

POUŽITÁ HOŘČICE:

Hrubozrnná hořčice Bornier