Hořčice v kuchyni

Hořčice je odedávna nedílnou součástí vytříbené gastronomie. Obohacuje chuť pokrmů a dodává jí říz. Perfektně se hodí k masu i uzeninám, korunuje chuť omáček i salátových zálivek. Je oblíbenou součástí pomazánek, dipů a dresinků. Při vaření jsou kvalitní ingredience vždy základem perfektního výsledku. Dokladem toho, že hořčice Bornier patří k těm nejlepším, je její tradice – v kuchyni slouží milovníkům dobrého jídla již 200 let.

Obohaťte i vy s její pomocí svůj jídelníček a pochutnejte si na zajímavých „hořčičných“ delikatesách podle receptů, které jsme pro vás připravili.

Vepřová panenka marinovaná s fíkovou hořčicí a fíky

« zpět na recepty

INGREDIENCE:

4 porce

2 stroužky česneku
1 lžička jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu
2 celé snítky rozmarýnu
1 lžíce fíkové hořčice Bornier
2 lžičky javorového sirupu
½ lžičky soli
černý pepř
800 g vepřové panenky
olivový olej
12 čerstvých fíků
1 lžíce balsamica

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 200 °C.

V misce smícháme nadrcený česnek, rozmarýn, fíkovou hořčici, javorový sirup, sůl a trochu čerstvě namletého pepře a vytvoříme marinádu, kterou potřeme maso a dáme ho alespoň na hodinu odpočinout do lednice.

V nádobě, ve které budeme maso péct v troubě, maso prudce ze všech stran orestujeme na oleji, dokud nezhnědne.

V misce smícháme balsamico se lžičkou oleje, špetkou soli a fíky.

Takto připravené fíky přidáme společně se snítkami rozmarýnu k masu a dáme do trouby. Doba pečení závisí na tloušťce panenky a na požadovaném stupni propečení. Pro medium by měla být vnitřní teplota masa 60 °C, což si nejlépe ověříme teploměrem na maso, a doba pečení kolem 15–20 minut.

Po upečení maso vyndáme a necháme alespoň 5 minut odpočívat.

Poté maso nakrájíme, dosolíme, opepříme a podáváme s fíky a šťávou z výpeku, kterou ještě krátce provaříme se 2 lžícemi balsamica.

Jako příloha může být brambor či světlé pečivo.

« zpět na recepty

POUŽITÁ HOŘČICE:

Fíková hořčice Bornier